Deurknoppen – draaiend of niet draaiend?
Een fraaie bolvormige knop van een edelmetaal. Dan denk je toch meteen aan de voordeur. Die kan zo’n sierlijk element goed hebben. Het is per slot van rekening de poort naar je interieur. Maar deurknoppen laten zich ook heel goed monteren aan binnendeuren en zelfs vaste kastdeuren. Ronde knoppen hebben iets fraais. Maar ook iets nuttigs. Want mocht je kleine kinderen hebben ronddrentelen, dan wil je ze natuurlijk wel in de gaten houden. Een kleintje dat aan een deurklink gaat hangen, heeft die deur snel open en voor je het weet is-ie verdwenen om ergens kattenkwaad uit te halen. Aan ronde knoppen hang je echter als kind veel moeilijker. En kleine kinderen hebben nog niet de kracht om ze rond te draaien. En jij hebt de kracht niet om dat bij je eigen voordeurknop te doen. Die zit vaak vast namelijk aan een enkele positie. Om je voordeur te openen, gebruik je je sleutel waarna je gewoon tegen de knop duwt om binnen te komen.
Materiaalkeuze te over
In eclectische wooninterieurs of retro interieurs zie je ze wel eens een enkele keer: deurknoppen van glasmateriaal of van plastic. Ze zijn echter minder gewoon dan de volgende materialen waar knoppen van gemaakt zijn:
• IJzer
• Messing (brons)
• Roestvaststaal (RVS)
• Hout (vaak hardhout)
• Chroom
• Staal
Zachthouten knoppen (vuren, grenen) horen meer bij binnendeuren. Die kunnen niet goed tegen weersomstandigheden met veel nattigheid en kou. En hoewel hardhout zoals meranti veel beter tegen extreem weer kan, blijft het hout en kan dus beschadigen. Staal houdt het wat dat betreft beter uit.
Onbeweeglijke en draaiende deurknoppen
Er vallen een paar types deurknoppen te onderscheiden. Tot de gewone standaard behoren:
• Een vaste deurknop op een schild
• Een vaste deurknop met een rozet
• Een draaibare deurknop
De beide ‘vaste’ types horen gewoonlijk op een voordeur. En draaibare knoppen zie je eerder op binnendeuren gemonteerd. De voordeur kan overigens beide types bevatten. Aan de buitenzijde een vast model, en aan de binnenzijde een draaibaar model. Zo kun je als je binnen bent, snel iemand van buiten naar binnen laten want je hoeft niet eerst te zoeken naar de deursleutel.
Je deurknoppen goed houden
Knoppen vergen niet al teveel onderhoud. Binnen is een vochtig doekje zo nu en dan voldoende. Buiten hangt het er een beetje van af welk materiaal je deurknop heeft. Is dat hardhout, dan zou je de knop zo nu en dan kunnen oliën of in de was zetten. Je hoeft verder geen schoonmaakmiddelen in te zetten; bij sommige materialen is dat zelfs verkeerd. Het enige materiaal dat chemicaliën goed aankan, is RVS.
Deurknoppen zo gemonteerd
De gemiddelde deurknop monteer je op dezelfde wijze als een deurklink. Ook de deurknoppen aan beide zijden van een binnendeur zijn verbonden met een ijzeren stift die door een loopslot is gestoken. Dat slot bevindt zich in de deur zelf en zorgt ervoor dat een dagschoot in en uit het kozijn schuift. Vaak heeft een deurknop een schroefgaatje. Hier zet je een bijgeleverd schroefje of boutje in en dat draai je dan stevig aan. Heb je ringen, rozetten of een deurschild nodig? Dan doe je die eerst om de stift en daarna de deurkruk.
Advies op maat nodig? Vraag het aan de experts van De Oude Deurklink.